De ce e important să conduci preventiv - 20 de sfaturi utile
Condusul preventiv sau defensiv este un mod bun de a te asigura că șansele să pățești ceva în trafic sunt minime. Desigur, acest lucru nu înseamnă că trebuie să faci eforturi considerabile pentru a fi pregătit, ci, în schimb, presupune luarea unor măsuri de precauție înainte de a te urca la volan, dar și în timpul condusului.
În acest articol îți vom oferi câteva sfaturi despre cum poți să conduci defensiv, atât în condiții normale de drum, cât și pe vreme de ploaie sau ceață.
Cum să conduci defensiv - sfaturile Autodeal
Condusul defensiv presupune o atenție sporită pentru șoferii din jurul tău, dar și pentru indicatoare sau condițiile de trafic, astfel, pentru a conduce defensiv, ia în considerare următoarele sfaturi:
✅ Nu folosi telefonul mobil în timp ce conduci
Dacă există o modalitate prin care să nu acorzi atenție traficului, aceea este cu siguranță folosirea telefonului mobil în timpul condusului.
Sfatul nostru este să nu folosești niciodată telefonul în timpul condusului, deoarece poate duce la situații periculoase, atât pentru tine, cât și pentru ceilalți participanți la trafic.
Dacă, totuși, ai nevoie să folosești telefonul, pentru a vorbi cu cineva, a răspunde la un mesaj sau a seta harta pentru călătoria pe care o faci, fie fă aceste lucruri din timp, înainte să pornești la drum, fie oprește mașina într-un loc sigur.
✅ Obișnuiește-te cu mașina pe care o conduci
Dacă tocmai ai luat permisul și urmează să conduci pentru prima dată sau ai schimbat mașina recent, sfatul nostru este să te obișnuiești cât mai repede cu automobilul pe care urmează să îl conduci.
Fiecare mașină este diferită și are comenzi specifice. Înainte de a porni la drum, ai grijă să reglezi scaunul și oglinzile, să vezi unde sunt semnalizările și ștergătoarele, cum funcționează aerul condiționat și orice altceva ai putea să ai nevoie în călătorie.
Știind toate aceste lucruri, nu numai că vei fi confortabil în timpul condusului, ci vei fi pregătit pentru orice, fie că ai nevoie de lumină pentru că s-a înserat prea repede, sau trebuie să pornești ștergătoarele în timpul mersului.
✅ Fii încrezător, dar nu exagera
Este foarte important să fii încrezător la volan, să știi ce manevre poți să faci și ce nu, cât de puternică este mașina sau cum și unde poți să parchezi.
De aceea, deși încrederea în forțele proprii sau ale mașinii este importantă, este mult mai important să fii precaut. Tot timpul pot apărea probleme mecanice, fie la mașina ta, fie la o altă mașină participantă la trafic, de aceea, nu intra în depășiri periculoase, nu forța semafoare sau treceri de cale ferată sau nu te pune în situații în care trebuie să fii salvat de frână.
Fii încrezător, dar și precaut!
✅ Respectă indicatoarele rutiere
Fii atent în permanență la indicatoarele rutiere, deoarece acestea îți vor oferi informații valoroase despre drumurile pe care circuli: care este viteza maximă legală, unde poți și unde nu poți să mergi.
Mai mult, dacă vezi un alt participant la trafic că nu respectă acele indicatoare, nu trebuie să faci și tu acel lucru. Chiar dacă el a scăpat de repercusiuni, tu nu poți fi la fel de norocos și poți pune în pericol viața ta și a celorlalți participanți la trafic.
✅ Nu conduce prea aproape de mașina din față
Este important ca mereu să ai spațiu între tine și mașina din față, astfel încât, la o frână bruscă, să ai timpul necesar să reacționezi. Dacă, în schimb, vei conduce mult prea aproape de automobilul din fața ta, în eventualitatea în care acesta va frâna brusc, indiferent de motiv, iar tu îl vei tampona, vina îți va aparține în totalitate. De aceea, păstrează mereu o distanță confortabilă față de mașina din fața ta.
✅ Respectă viteza legală
Pe lângă faptul că vei reduce considerabil riscurile unui accident, vei evita și o posibilă amendă. Chiar dacă este ușor să plătești o amendă prin intermediul aplicației auto Autodeal, este de preferat ca această amendă să nu fie luată, în primul rând.
Iar, dacă te afli pe un drum în care nu se respectă viteza de circulație constant, nu trebuie să te simți presat să mergi la fel de repede ca ceilalți participanți la trafic. Respectă viteza legală și evită posibilele accidente sau amenzi!
✅ Privește cât mai departe în față
Un obicei pe care îl au, în mare parte, șoferii începători, este acela de a privi în fața mașinii. Privind astfel, vei scăpa din vedere lucruri importante din trafic. Dacă privești doar în fața mașinii, este posibil să nu vezi că o mașină tocmai a ieșit din parcare, un pieton traversează strada sau mașina din față tocmai a pus o frână bruscă.
Încearcă, în schimb, să privești cât mai în față și să analizezi cât mai multe informații referitoare la trafic. Astfel, vei fi pregătit indiferent de ce se întâmplă.
✅ Circulă cu luminile de întâlnire aprinse
Pe lângă faptul că ești obligat să conduci cu luminile de întâlnire pornite, acest lucru te va face vizibil în trafic și îi vei ajuta pe ceilalți participanți.
Dacă ai o mașină mai nouă, cu siguranță este echipată cu lumini de întâlnire automate, dar, în cazul mașinilor vechi, va fi nevoie să le pornești de fiecare dată când te urci la volan.
✅ Verifică unghiul mort
Chiar dacă îți potrivești oglinzile laterale și cea retrovizoare foarte bine, tot va exista un unghi mort, în care nu vei reuși să vezi ce se întâmplă.
Pentru a vedea în unghiul mort, nu trebuie să stai fix în scaun. Poți să te miști și să analizezi tot ce se întâmplă în jurul mașinii, acest lucru fiind recomandat mai ales atunci când schimbi benzile sau părăsești o parcare.
Astfel, nu uita să fii atent și la unghiul mort, nu doar la informațiile din oglinzi!
✅ Obișnuiește-te să conduci pe orice tip de vreme
Niciodată nu știi când și unde trebuie să mergi cu mașina. De aceea, pe lângă faptul că este important să știi să conduci pe orice tip de drum, este la fel de important să știi să conduci pe orice tip de vreme.
De exemplu, distanța de frânare este diferită pe soare față de gheață sau zăpadă. Astfel, dacă ai ocazia să conduci pe ploaie sau zăpadă, nu ezita să încerci, deoarece, pe viitor, această experiență te va ajuta cu siguranță.
Iar pentru că este foarte important să știi cum să abordezi o astfel de situație, îți oferim:
5 sfaturi pentru condusul preventiv pe timp de ploaie
✅ Fii atent și nu te lăsa distras de nimic. Pe ploaie, vizibilitatea este redusă, iar mașina se controlează mai greu, așa că nu lăsa nimic să îți scape din priviri.
✅ Pornește farurile. Vizibilitatea este scăzută pe timp de ploaie, iar ceilalți participanți la trafic trebuie să te vadă.
✅ Condu cu viteza cu care te simți confortabil, mai ales dacă ești în mijlocul unei furtuni. Nu este nevoie să atingi maximul vitezei legale dacă simți că nu poți controla mașina și nu vezi pe unde trebuie să mergi. Iar dacă simți că este prea periculos, trage pe dreapta într-un loc sigur și așteaptă până trece vremea rea.
✅ Fii atent la frânare. Dacă ai o mașină în față, păstrează o distanță mai mare pe timp de ploaie, iar, în funcție de drumul pe care te afli, trebuie să știi că distanța de frânare se poate mări.
✅ Evită bălțile. Mai ales dacă ești pe un drum nou, nu știi cât de adâncă poate fi gaura din drum. Iar, dacă nu este adâncă, mașina poate acvaplana, punându-te în pericol. De aceea, evită pe cât posibil bălțile.
5 sfaturi pentru condusul preventiv pe timp de ceață
✅ Vizibilitatea este extrem de importantă, așa că fă tot posibilul să ai un câmp vizual curat și mare. Asigură-te că geamurile sunt curate și ai luminile de ceață pornite, astfel încât să te faci vizibil și pentru ceilalți participanți la trafic.
✅ Acordă o atenție sporită atât pe drum, cât și pe marginea acestuia. Din ceață pot apărea persoane care vor să traverseze sau mașini staționate care nu sunt corect semnalizate.
✅ Evită depășirile. Vizibilitatea fiind redusă, este mai bine să conduci cu viteza pe care o simți confortabilă și să nu te angajezi în depășiri, deoarece nu poți să vezi clar ce vine din față.
✅ Nu opri pe drum, ci încearcă să găsești o parcare sau o benzinărie. Celorlalți participanți la trafic le va fi greu să te observe, de aceea, caută un loc retras și lasă luminile de ceață pornite chiar și când staționezi.
✅ Iar dacă ceața este prea puternică, pornește la drum doar dacă este absolut necesar, respectând sfaturile de mai sus.
Acestea au fost sfaturile noastre pentru condusul preventiv, atât pe vreme bună, cât și pe vreme de ploaie sau ceață.
Ai grijă mereu atunci când te urci la volan, respectă regulile de circulație și nu brava, pentru că știm că viața are prioritate și mai bine ajungi mai târziu decât niciodată. Drumuri bune!