Comportament în trafic: cum se folosește corect claxonul

Claxonul poate fi folosit deseori în mod abuziv, lucru care poate aduce după sine o amendă din clasa a doua de sancțiuni.

Dar ce înseamnă ”în mod abuziv” și la ce sume de bani poți să te aștepți dacă nu respecți legislația rutieră? La aceste întrebări vom răspunde în acest articol.

Clasele de contravenții

clase de contraventii

Pe teritoriul României există cinci clase de contravenții, dintre care 4 se aplică persoanelor fizice, iar cea de-a cincea, persoanelor juridice. Iar, având în vedere că valoarea punctului de amendă este de 145 de lei, valabilă de la începutul anului 2017, sumele care trebuie plătite pot fi destul de mari.

  • Clasa I: 2/3 puncte amendă
  • Clasa II: 4/5 puncte amendă
  • Clasa III: 6-8 puncte amendă
  • Clasa IV: 9-20 puncte amendă
  • Clasa V: 21-100 de puncte amendă

Pentru persoanele fizice, amenda maximă poate fi de 2900 de lei, în timp ce pentru persoanele juridice, amenda maximă de 100 de puncte poate fi de 14.500 de lei.

Astfel, amenda pentru folosirea claxonului în mod abuziv se încadrează în clasa a II-a de sancțiuni, putând aduce valoarea amenzii la 725 de lei.

Acum că știi cât de mare este amenda pentru folosirea în mod abuziv a claxonului..

Când ai și nu ai voie să claxonezi?

amenda claxon

“Mijloacele de avertizare sonoră trebuie folosite de la o distanţă de cel puţin 25 m faţă de cei cărora li se adresează, pe o durată de timp care să asigure perceperea semnalului şi fără să îi determine pe aceştia la manevre ce pot pune în pericol siguranţa circulaţiei”.

Așadar, regulile sunt destul de clare, Codul Rutier menționând că este permisă claxonarea doar în cazurile de pericol iminent și doar în situațiile mai sus menționate. Mai mult, claxonarea este permisă și în cazul în care conducătorii auto au un regim de circulație prioritară, atunci când se deplasează în acțiuni de intervenție sau misiuni cu caracter de urgență.

Iar, dacă încă nu ești sigur de momentele când ai voie sau nu ai voie să claxonezi, îți oferim câteva exemple clare de locuri și situații în care claxonatul este interzis:

  • Când ești staționat la semafor și una dintre mașini nu se mișcă sau nu ai vizibilitate în față.
  • Dacă un animal sare pe carosabil, este interzisă claxonarea, deoarece acesta s-ar putea speria și ar putea ajunge fie sub roțile autoturismului tău, fie sub roțile unui alt autoturism, punând astfel în pericol viața participanților la trafic.
  • Atunci când pietonii traversează strada, fie că o fac regulamentar sau nu. În cazul în care pietonii traversează strada regulamentar, claxonarea este inutilă, iar în cazul în care cineva traversează strada neregulamentar, la auzul claxonului, aceștia se pot speria și pot face mișcări bruște și imprevizibile.
  • În parcări, atunci când șoferul din față are pornite semnalele sau luminile de avarie și este clar că este în căutarea unui loc de parcare.
  • Atunci când ești într-o zonă aglomerată. Pe lângă faptul că este interzisă claxonarea, zona nu se va debloca.
  • Atunci când vrei să atragi atenția cuiva de pe trotuar. Participanții la trafic se pot speria și pot lua acțiuni neprevăzute.
  • În locurile marcate cu indicator care interzice claxonarea, cu excepția cazurilor în care se poate evita un pericol iminent.

Așadar, claxonul poate fi o armă puternică a șoferilor, dar care trebuie folosită doar atunci când este nevoie. Ai grijă să respecți legea și nu folosi claxonul în mod abuziv, pentru că, niciodată nu știi când poți să iei o amendă din această cauză.

Cum plătești ușor amenzile?

plata amenzi online

Dacă ai ajuns, totuși, în situația în care ai luat o amendă în trafic, dar nu vrei să pierzi timpul cu plata ei, poți să rezolvi problema rapid, direct de pe telefon, prin aplicația Autodeal!

Fie că e vorba de taxe, impozite sau amenzi, cu Autodeal poți să plătești tot ce ține de mașina ta, rapid și în siguranță, grație parteneriatului cu Ghiseul.ro

După ce ai descărcat aplicația pentru Android sau iOS și ai făcut un cont, tot ce trebuie să faci pentru a plăti o amendă este să:

  1. Selectezi iconița ”Taxe, impozit sau amendă”.
  2. Alegi profilul pentru care vrei să plătești.
  3. Alegi ce vrei să plătești, în acest caz, Amenda.
  4. Toate datele tale vor fi deja introduse, singurul lucru care mai rămâne de făcut fiind să introduci detaliile amenzii și să faci plata.

Vezi aici un Tutorial complet al aplicației Autodeal și plătește tot ce ține de mașina ta din doar câteva tap-uri.

Și, nu uita, cu Autodeal poți să digitalizezi toate procesele legate de mașina ta și poți administra cu ușurință tot ce ține de programări și plăți!

Dacă ai considerat util acest articol, ajută-ne cu un share, astfel încât, regulile de circulație să fie cât mai cunoscute, iar comportamentul din trafic să fie din ce în ce mai bun!

Descarcă aplicația Autodeal din App Store

Descarcă aplicația Autodeal din Google Play

icon email

Abonează-te la newsletter.

Te vei convinge singur de beneficii. Urmează surprize speciale și cadouri pentru abonați.

Bine ai venit în comunitate!
Hopa! Te rugăm să încerci din nou.

Descarcă aplicația

Download on the app storeDownload on the Play Store