Cum să ai grijă de mașina ta atunci când nu o folosești

Dacă acum ceva timp obișnuiai să folosești mașina aproape în fiecare zi mergând la serviciu, acum, probabil, mașina ta nu a mai circulat atât de des.

Și pentru că o mașina trebuie folosită regulat, în articolul de azi ți-am pregătit câteva sfaturi pe care să le iei în considerare dacă nu mai folosești mașina atât de des pe cât o făceai înainte.

Hai să vedem cum ai grijă de mașina ta atunci când nu o folosești pentru perioade lungi de timp, astfel încât, atunci când vine vremea să o folosești, totul să funcționeze ca la carte.

Protejeaz-o de vremea de afară

garaj cu masini parcate

Dacă stai la casă și ai un garaj, atunci problema este rezolvată. Dacă, totuși, nu ai un garaj acasă, încearcă să aduci mașina într-un loc acoperit, care să o ferească de ploaie, zăpadă, vânt și chiar și păsări. 

Dacă locuiești la oraș și ai parte de o parcare subterană sau supraetajată, din nou, ai rezolvat problema. Doar prin faptul că mașina nu se află într-un loc deschis, aceasta va fi protejată și de praf, stropi sau murdăria din oraș.

În cazul în care nu ai un garaj sau o parcare acoperită și știi că nu vei folosi mașina pentru o perioadă mai îndelungată de timp, poți să te orientezi spre o husă auto impermeabilă. Ai grijă să se potrivească pentru mașina ta și documentează-te bine înainte să o cumperi. Citește review-uri și sfaturi utile înainte, astfel încât, să fii sigur pe ce dai banii. Dacă decizi să mergi pe această rută, fă-ți o rutină din a verifica mașina de umezeală, zgârieturi sau rugină. 

Unul dintre cele mai bune moduri de a proteja o mașina care nu este folosită des este eliminarea factorilor externi.

Curăță exteriorul

baiat care spala roata unei masini

Știi că urmează o perioadă îndelungată în care nu vei folosi mașina și ai ales deja locul în care o vei pune.

Dacă locuiești la casă, poți să o speli chiar tu, în curte, folosind soluții pentru curățarea mașinilor.

Dacă locuiești la oraș sau nu poți să cureți singur mașina, poți să faci o vizită rapidă la o spălătorie auto unde să îndepărtezi tot praful și murdăria. Iar dacă timpul îți permite, protejează caroseria cu un strat de ceară de calitate.

Mașina fiind curată, va sta mult mai bine o perioadă îndelungată de timp fără a fi folosită și vei evita zgârierea sau ruginirea anumitor componente.

Curăță interiorul

curatare bancheta din spate a unei masini

Înainte de a curăța interiorul mașinii, ai grijă să nu folosești produse cu proprietăți speciale, care au în componență ingrediente care elimină vapori sau miros. Urmează să închizi mașina și să nu o folosești o vreme bună, așa că nu vrei toate aceste chimicale în interiorul ei.

În schimb, folosește o cârpă îmbibată în apă pentru a curăța componentele interioare ale mașinii și o cârpă curată imediat după. În așa fel, vei curăța murdăria și praful, și interiorul mașinii tale va fi ferit de orice chimicale.

Dacă îți permite spațiul, poți să aspiri interiorul mașinii și să cureți și covorașele.

Și nu uita de dezinfectare. Știm cu toții că trebuie să ne protejăm, așadar, înainte de a încuia mașina, poți și să dezinfectezi volanul, frâna de mână, schimbătorul de viteze, curelele etc.

Ai grijă de părțile electrice

baterie masina cuplata la curent

Cea mai bună soluție (în cazul în care ai garaj) ar fi să încarci bateria regulat.

Dacă, în schimb, acest lucru nu este posibil, poți deconecta bateria dacă știi că nu vei folosi mașina în perioada următoare.

Înainte de a face asta, asigură-te că setările mașinii tale nu depind de bateria mașinii, deoarece atunci când o vei conecta înapoi, riști să fie nevoie să refaci toate acele setări.

Ai grijă de părțile mecanice

mecanic auto motor masina

Dacă știi că urmează o perioadă în care nu vei circula cu mașina, poți să te ocupi încă de pe acum de schimbarea uleiului, a lichidului de frână, a filtrelor, dar și de o inspecție la un service profesionist.

Află aici mai multe despre martorii de bord, ce înseamnă și ce trebuie să faci dacă îi întâlnești!

În cazul în care sunt probleme mai grave, mașina poate rămâne la service până acestea sunt rezolvate, deoarece tu nu vei avea nevoie de ea.

În cazul în care problemele nu sunt atât de grave și se pot rezolva ușor și rapid, vei știi că data viitoare când vei conduce, totul este în regulă cu mașina ta.

Ce faci cu combustibilul?

indicator auto combustibil

Fiind un produs rafinat, combustibilul se degradează odată cu trecerea timpului - între trei și șase luni. Acesta se evaporă ușor și, dacă stă un timp îndelungat în rezervor, acesta va produce o reacție cu oxigenul din rezervor și se va oxida.

Ceea ce rezultă din acest mix va înfunda filtrele și injectoarele, lucru care nu vrei să se întâmple.

În schimb, soluția pentru a evita așa ceva, este să faci un plin al rezervorului înainte de a lăsa mașina neatinsă o perioadă mai lungă de timp. Cu cât mai mult combustibil, cu atât mai sigur.

La ce să fii atent

frana de mana autoturism

Este important să nu scapi din vedere aceste trei lucruri atunci când pregătești mașina pentru o perioadă lungă în care nu o vei folosi:

  • Dacă lași frâna de mână trasă pentru o perioadă îndelungată, se poate bloca (mai ales în sezonul rece). Așadar, asigură roțile, lasă frâna de mână jos și lasă mașina în viteză.
  • Părțile interioare din cauciuc au tendința să se degradeze. Pentru a evita acest lucru, folosește un spray cu lubrifiant de silicon.
  • Asigură-te că ușile sunt bine închise. Nu vei vrea ca un animăluț (sau mai multe) să își fac loc în mașina ta.

Pornești mașina regulat sau nu?

cheie masina

Dacă poți, recomandarea noastră este să încerci să folosești mașina cel puțin jumătate de oră, o dată pe lună, iar, la întoarcere, să ai grijă ca rezervorul să fie plin.

În schimb, dacă nu poți să miști mașina de pe loc, încearcă totuși să o pornești o dată la câteva săptămâni sau o lună și să o lași pornită pentru 20 sau 30 de minute. Mai mult, poți accelera încet de câteva ori.

Revenind la condus

autostrada cu doua sensuri si masini

Probabil, în viitor, vei reveni la condusul regulat, la aglomerația din trafic, și îți va fi dor de zilele când mașina stătea liniștită.

Atunci când se va întâmpla acest lucru, îți recomandăm să salvezi acest articol în caz ca va urma o altă perioadă în care nu vei folosi mașina pentru un timp îndelungat, astfel încât să știi ce trebuie să faci.

Și pentru că atunci când ai o mașină trebuie să plătești taxe, rovinietă, asigurări și poate și amenzi, aplicația Autodeal îți stă la dispoziție cu automatizarea tuturor acestor procese!

Descarcă aplicația Autodeal din App Store
Descarcă aplicația Autodeal din Google Play
icon email

Abonează-te la newsletter.

Te vei convinge singur de beneficii. Urmează surprize speciale și cadouri pentru abonați.

Bine ai venit în comunitate!
Hopa! Te rugăm să încerci din nou.

Descarcă aplicația

Download on the app storeDownload on the Play Store